5 fontos kérdés és válasz fogkő eltávolítás után - Mit szabad és mit nem

A fogkő eltávolítás egy rutin eljárásnak számít. Egy egyszerű fogászati kontroll alkalmával is elvégezhető, de a páciens kérhet rá külön időpontot, akkor sem vesz többet igénybe 15-20 percnél. A kezeléshez jelenleg az ultrahangos fogkő eltávolító készülék alkalmazása a legelterjedtebb. Amit gyakran követ polírozás, homokfúvás vagy homokgyöngy kezelés. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, viszont vannak esetek, amikor a fogkő körül gyulladt az íny vagy fognyaki kopás van jelen, ilyenkor érzéstelenítő zselét használnak a szakorvosok.


A fogkő jelenléte gyakran párosul más kellemetlen tünetekkel, például vörös gyulladt ínnyel, fogínyvérzéssel vagy éppen kellemetlen lehelettel. Mivel a fogkő a baktériumok melegágya, ezért a kezeletlen fogkő akár fogágybetegséghez vagy fogszuvasodáshoz is vezethet.


Érdemes fogmosáskor megvizsgálni a fogakat, és ha fogkő jelenlétét tapasztalja, forduljon mielőbb fogorvosához! Azért, hogy fogkő-eltávolítás után a fogkő sokáig ne jelenjen meg újra, összeszedtünk 5 fontos tudnivalót, amit érdemes betartani fogkő eltávolítás után.


1. Mit szabad enni fogkő eltávolítás után?

Fogkő eltávolítás után ne fogyasszon színező hatású ételeket, mivel azok sárgulást vagy újabb fogkő kialakulását eredményezik. Fogkő eltávolítás után még a fogak felszíne puha, ami miatt a színes ételek könnyebben megragadnak és bejutnak a mélyebb rétegekbe. Hogy ezt elkerülje, érdemes nem csak a mesterségesen színezett ételeket, hanem a természetes színezőanyagot tartalmazókat is kerülni az első 3 órában. Ilyen például a cékla, málna, szeder és a legtöbb piros bogyós gyümölcs.


Ha teheti, akkor fogkő eltávolítás után ne csak a színező hatású ételeket kerülje, hanem minden más ételt is, főleg a tejtermékeket. Ebben a  Az első három óra leteltével viszont teljesen természetesen folytathatja tovább az életét.


2. Mit szabad inni fogkő levétel után?

Fogkő eltávolítás után a folyadékfogyasztás kifejezetten fontos, de ajánlott ilyenkor csak szénsavmentes vizet fogyasztani. A szénsavas és színezett folyadékokat mindenképpen kerülni kell, mivel azok foltot hagyhatnak a fogon. Főleg az alapból színező hatású folyadékokat, mint a vörösbor vagy a tea, érdemes az első három órában kerülni.

Ha teheti, akkor fogkő eltávolítás után kávét se fogyasszon, mivel azzal is rontja a kezelés eredményességét, és könnyen foltok jelenhetnek meg a fogakon. Ha mégis inna kávét, használjon szívószálat, ezzel is csökkentve a kávé és a fogak érintkezési idejét.


3. Szabad-e dohányozni fogkő leszedés után?

Fogkő eltávolítás után nem csak a színező ételeket kell kerülni, hanem a dohányzást is. A dohányzás erősen sárgítja és károsítja a fogakat, nem csak fogkő eltávolítás után, ezért érdemes alapból felhagyni ezzel a szokással.

Még az újabb fajta, elektromos cigaretták használata sem ajánlott fogkő eltávolítás után, mivel ezek is foltot hagyhatnak.


4. Jelentkezik-e fájdalom a beavatkozás után?

A fogkőkezelés szinte teljesen fájdalommentes, és mivel a lágy szövetek nem sérülnek így utána is nagyon ritkán jelentkezik fájdalom. Az első pár órában érezhet tompa fájdalmat, esetleg érzékenységet, illetve enyhe ínyfájdalom is jelentkezhet. Azonban a páciensek ritkán számolnak be ilyen tünetekről.

Ha mégis fájdalmat észlelne, ami másnap, vagy harmadnak is jelen van, akkor forduljon kezelőorvosához!


5. Fehérebbek lesznek a fogaim a kezelést követően?

A fogkő eltávolítás másik előnye azon kívül, hogy megszabadul a kellemetlen barna és fekete foltoktól, hogy fogai fehérebbek lesznek. Maga a fogkő eltávolítás nem számít fehérítő eljárásnak, viszont a polírozástól, illetve a homokfúvástól eltűnnek a sárgás foltok és újra szép, fehér mosolyra tehet szert.


Ahhoz, hogy sokáig megőrizze a fogai fehérségét, érdemes új, puha vagy extra puha fogkefét vásárolni, és óvatosan végrehajtani a fogmosás. Figyelni kell, hogy az érintett területen óvatosan, a helyes fogmosási technikával tisztítsa meg fogait, mivel így csökkentheti az ínygyulladás lehetőségét és felgyorsíthatja a regenerálódási folyamatot.


Ezen felül pedig érdemes bevezetni a fogselyem és a fogköz-tiszító használatát. Fogkő eltávolítása során a fogközök kiszélesednek, ahova könnyebben, nagyobb étel maradványok is beszorulhatnak, és ha ezek nincsenek megfelelően eltávolítva, a fogkő gyorsan visszatér. Legalább naponta egyszer használjon fogselymet, fogköztisztítót és az extra védelem érdekében szájvizet, hogy a fogkő biztosan sokáig ne jelentsen problémát!

Fogkő-eltávolításra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogkő-eltávolításról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.