Keserű szájíz - minek a jele és mi a teendő?

A keserű szájíz a test figyelmeztetése, hogy a szervezetben nagymértékű változás keletkezett. A tünetnek számos oka lehet, melyet nem szabad figyelmen kívül hagyni. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen betegségek állhatnak a keserű szájíz hátterében, és mit tehet annak érdekében, hogy megszűnjön a probléma!

Milyen betegségek állhatnak a keserű szájíz mögött?

A keserű szájíz jelentkezhet váratlanul és rövid ideig, de felléphet visszatérő vagy állandó jelleggel is. A panasz megjelenési formája nagyban függ attól, hogy a mögötte húzódó ok pontosan mit indított el a szervezetben. Ennek fényében olvassa végig a lehetséges kiváltó tényezőket a lenti felsorolás alapján.

Gyógyszer mellékhatások

Egyes esetekben, közvetlenül a kesernyés gyógyszerek bevétele után rövidebb ideig érezheti azok ízét a nyelvén - még akkor is, ha nem rágótabletta készítményekről van szó és vízzel kell azokat bevenni. Ezek az orvosságok hagyhatnak olyan utóízt a szájban, amit utána kellemetlenül élhet meg. Egyes antibiotikumok esetében a keserű szájíz a bevétel után nem sokkal jelenik meg, és addig kísérő tünet lehet, míg a kúra végéhez nem ér.

Hormonális változások

Amennyiben ön várandós vagy kismama és ez idő alatt tapasztalja a kesernyés ízt a szájában, úgy lehetséges, hogy a testében zajló folyamatok miatt változik meg az ízlelés és a szaglás minősége. Emiatt a terhesség alatt akár kedvenc ételeit sem tudja elfogyasztani.

Egyes, külsőleg bevitt hormonok, mint az antidepresszánsok szintén okozhatnak keserű ízérzést.

Nem megfelelő szájhigiénia

A szájüregben számtalan baktérium él, amik alapvetően fontos funkciókat látnak el. Azonban, ha felborul az egyensúly, akkor a baktériumflóra kártékony hatással lesz a fogakra és az ínyre, ami gyulladáshoz, aftához és fogszuvasodáshoz vezethet. Ekkor a fémes, keserű ízt a szájban lebomló szerves anyagok okozzák a felborult állapotok következtében. Egy kipukkadó afta különösen kellemetlen ízt hagy maga után pár órára, ráadásul feszüléssel és fájdalommal jár.

Fenyőmag-szindróma

Egyes esetekben a dió- és mogyorófélék okozhatnak keserű utóízt a szájban. A jelenséget a fenyőmag után nevezték el, mivel ennek a fogyasztásához kapcsolódóan a leggyakoribb a panasz kesernyés ízérzékelésre. Fenyőmagot a zöld pesztóban és salátákban a ropogós textúra részeként szokás enni, így ilyen esetekben is jelentkezhet a kellemetlen érzés.

Vírusos megbetegedések következménye

Már a koronavírus (COVID-19) előtt is bizonyos vírusos fertőzések kísérő melléktünete volt a keserű szájíz. A pandémia következtében sokaknak megváltozott a szag- és ízérzékelésük, sőt, egyesek a felépülés után fél évvel is küzdenek azzal (poszt-COVID), hogy a betegség óta nem tudják kedvenc ételeiket elfogyasztani, mert mindennek megváltozott az íze.

Kemoterápia mellékhatása

A daganatos betegségekkel küzdők számára a kemoterápia hatékony, ám számos mellékhatással járó kezelés. Ennek egyik lehetséges kísérő jelensége a keserű szájíz.

Felszívódási és emésztőszervi problémák

Egyes esetekben az emésztőszerv bizonyos részei betegednek meg, jellemzően a helytelen vagy kiegyensúlyozatlan táplálkozás vagy valamilyen fertőződés miatt. Ha az epe és a máj valamilyen szervi ok miatt nem tudják a megfelelő enzimeket termelni, akkor a szervezetben felhalmozódhatnak méreganyagok, és megjelenhet a kellemetlen íz a szájban. A keserű szájíz nyombélfekélyre, refluxra és más, komoly emésztőszervi gondokra is utalhat.

Mi a teendő, hogy elmúljon a keserű szájíz?

Kövesse az alábbi javaslatokat a keserű szájíz elmulasztásához:

● Törekedjen a megfelelő szájhigiéniára, és végezzen alapos fogtisztítást és öblögetést naponta legalább kétszer! Amennyiben fogínygyulladásra utaló panaszt vagy a fogaiban jelentkező éles fájdalmat tapasztal, kérjen időpontot fogorvoshoz a megfelelő kivizsgálásra!

● Étkezzen semlegesen! Kerülje az intenzív fűszerezést és a vöröshúsokat, valamint egyen olyan szénhidrátban és keményítőben gazdag ételeket, amik hosszú ideig segítik a jóllakottság érzetét. Válasszon emellett friss zöldségeket és gyümölcsöket, amiket magukban, alaposan megmosva fogyasszon el. Kerülje továbbá a fenyőmagot ebben az időszakban, és minden étkezéséhez igyon bőséges, ásványmentes és szénsavmentes folyadékot!

● Gondolja át, milyen orvosságokat és vitaminkészítményeket szed! Írja fel, mettől meddig szedett és milyen típusú gyógyszereket, esetleg szerepelt-e ezek között antibiotikum vagy antidepresszáns. Ellenőrizze, hogy az orvosi és betegtájékoztató előírásainak megfelelő adagokban szedi-e azokat, és figyelje meg, lehet-e összefüggés a készítmény szedése és a keserű szájíz megjelenése között. Amennyiben igen, minél előbb konzultáljon orvosával!

● Kérjen teljes körű vizsgálatot! Egy nagylabor, amelyben a klasszikus vérvételen túl cukorterhelés és hormonkép készítés is van, segíthet kideríteni, hogy a szervezete egyensúlya pontosan hol borult fel. Ezzel sokkal hamarabb eljuthat a megfelelő szakorvosi ellátásra.

Egy fogorvosi konzultáció keretében pontos visszajelzést kaphat arról, hogy szervezete jelenleg milyen állapotban van. Ennek mentén további, önre szabott instrukciók alapján lehet megszüntetni a keserű szájízt. Keresse az ügyfélszolgálatot időpontegyeztetésre, melyet online és telefonon, reggel 8.00 és este 20.00 óra között érhet el hétfőtől péntekig.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.