Leesett fogkorona visszaragasztása házilag - Lehetséges?

A fogaink állandó külső hatásoknak vannak kitéve, ezért folyamatos karbantartást igényelnek. Ebbe beletartozik a helyes fogmosási és fogápolási módszerek elsajátítása, és a rendszeres fogászati kontrollon való részvétel is. Előfordulhat azonban, hogy a probléma váratlanul jelentkezik. Ilyen lehet például egy letört fog vagy egy leesett korona. Ilyenkor minél előbb érdemes felkeresni a szakorvost, hogy a probléma minél hamarabb korrigálva legyen és ne lépjenek fel komplikációk.


A fogkorona készítés egy jól bevált fogászati eljárás. Annak ellenére, hogy a legmodernebb eszközökkel dolgoznak a fogorvosok, néha előfordul, hogy a korona leesik vagy letörik belőle egy darab. Cikkünkben megnézzük, hogy mit tehet ilyen esetben a páciens, hogy a lehető leghatékonyabban járjon el.


Mi az a fogászati korona?

A fogászati korona egy fogpótlási módszer. A módszer alkalmazására akkor van lehetőség, ha a fogállomány jelentős mértékben sérült, például szuvasodás vagy baleset következtében, viszont a gyökérállomány jó állapotban van.


Mitől eshet le a fogkorona?

A fogkorona leesése mögött több ok is állhat. Az okokat három külön csoportra lehet osztani.

  1. Az első, ha a páciens nem megfelelően ápolja a fogait. A tartófogak már csak csonka csontállománnyal rendelkeznek és a korona sem igényel különleges kezelést, viszont az alapos fogmosás és a szájhigiénia fenntartása elengedhetetlen. Ennek része a legalább napi kétszeri fogmosás, de ha van rá mód, akkor ajánlott minden étkezés után. Esténként pedig érdemes fogselymet, fogköztiszítót és szájvizet is használni.
  2. A második kategória, amikor baleset vagy túl kemény étel rágása következtében a korona leesik vagy letörik belőle. Ilyenkor sem a páciens, sem a szakorvos nem követett el hibát. Az ilyen balesetek megelőzése miatt érdemes a keményebb ételeket, mint a répa, apróra darabolni, a csonthéjas gyümölcsöket pedig előre leválasztani a csontról.
  3. A harmadik kategória, amikor a korona felhelyezése során pontatlan fogtechnikát használtak. Ilyenkor a korona nem illeszkedik rá pontosan a fogra. Emiatt pedig rövidtávon leesik. Előfordulhat még, hogy a fogorvos a tartófogat túlságosan lecsiszolja. Így a túl rövid csonk nem alkalmas arra, hogy megfelelően rögzíteni lehessen rá a koronát. Ritkán pedig az is előfordulhat, hogy a ragasztáshoz használt rágócement kioldódik és bármilyen baleset vagy nyomás nélkül lepottyan a korona.


Mit lehet tenni, ha leesett a fogkorona?

Ha leesett a fogkoronája, minél előbb kérjen időpontot a fogorvosánál! A probléma helyes kezelésére csak avatott szakorvos képes. Ha a leesett fogkorona mind esztétikailag, mind pedig funkciójában elengedhetetlen az Ön számára, akkor van pár módszer, amivel javíthat a helyzeten, de ha teheti, várja meg, hogy a fogorvos lássa el.


Először is ellenőrizze, hogy a korona milyen állapotban van. Ilyenkor érdemes alaposan megvizsgálni, hogy nem tört-e le belőle. Ha a korona hiánytalan, akkor ideiglenes megoldás lehet a protézisrögzítő ragasztó alkalmazása. Ezt gyógyszertárban, illetve drogériában lehet beszerezni. Ez azonban nem annyira javasolt eljárás, mivel így könnyebben előfordulhat, hogy alvás vagy étkezés közben a korona megint leesik és a páciens véletlenül lenyeli. Ezen felül az is előfordulhat, hogy nem jó pozícióba helyezi fel a koronát, ami azután kilóg, kényelmetlen és sérüléseket is okozhat a szájüregen belül.


Ha nem szeretne a fenti módszerhez nyúlni, és úgy dönt, hogy kivárja, amíg a szakorvos megoldja a problémát, akkor is van pár dolog, amit megtehet a fedetlen fog csonk védelmében. Először is, ha letörik a korona, nem csak azt kell megtisztítani, hanem az egész szájüreget, a csonkot és annak környékét pedig különös figyelemmel és érzékenységgel kell kezelni. Ilyenkor az érintett fog érzékeny lehet a meleg, hideg, illetve édes ételekre, ezért érdemes ezek rágását a másik oldalra koncentrálni. Ezen felül pedig, ha fogmosáskor a csonkon hosszabb percekig tartja a fogkrémet, akkor csökkenteni tudja az érzékenység erősségét.


A legtöbb esetben a szakorvos új fogkorona készítését javasolja, mivel hiába van meg a korábbi, az valószínűleg megsérült, és nem lehet már pontosan visszailleszteni. Ezzel együtt egy alapos vizsgálatot hajt végez a szájüregben, hogy feltárja, hogy szükség van-e más kezelésre, például gyökérkezelésre. Az is előfordulhat, hogy a hagyományos korona helyett a szakorvos csapos fogpótlást, vagy végső esetben pedig implantátumot javasol.

Fogkoronára van szüksége?


Tudjon meg többet a fogkoronákról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.