Mi az a csapos fogpótlás és valóban megmenthető vele a letört fog?

A csapos fogpótlás valóban megoldás lehet, ha a fog korona része súlyosan károsodik és csak a foghúzás tűnik megoldásnak. A fogak folyamatosan ki vannak téve a külső tényezőknek. Idővel elgyengülnek és könnyebben törnek, de fiatal korban, főleg gyerekeknél is előfordul, hogy súlyosan megsérül a fogkorona. Ilyenkor az első, amit a fogorvos megnéz, hogy megmenthető-e a fog és lehet rá koronát helyezni vagy sem. Súlyos sérülés következtében kialakulhat fogelhalásamikor nem marad más megoldás, mint a sérült fog eltávolítása. Szerencsésebb esetben azonban csapos fogpótlással visszaállítható a fog és a mosoly eredeti állapota.


A csapos fogpótlás típusai

A csapos fogpótlásnak az eljárás módja szerint két típusa létezik. Az előre legyártott és az öntött gyökércsap. Az előre legyártott gyökércsapok több méretben készülnek, ezzel növelik a valószínűségét, hogy a csap pontosan illeszkedjen a gyökércsatornába. Előnye, hogy egyből behelyezhető, így rövidebb a kezelés ideje. Hátránya viszont, hogy kevésbé illeszkedik a gyökér csatornába, így kevesebb a teherbírása is. Az öntött gyökércsap ezzel szemben teljesen illeszkedik a gyökércsatornába, mivel minden páciensre egyedileg készül. Ebből kifolyólag azonban hosszabb és több alkalmas kezelésre van szükség ehhez a megoldáshoz.


A csapos fogpótlásnak létezik másik csoportosítása is, a szerint, hogy miből készülnek a csapok. Ebben az esetben beszélhetünk fémből készült csapokról, szénszálas csapról, illetve, a legmodernebb az üvegszálas gyökércsap.


A csapos fogpótlás feltételei

A csapos fogpótlásnak van néhány feltétele, aminek meg kell valósulnia ahhoz, hogy a fogorvos alkalmazni tudja ezt a módszert. Ilyen például, hogy a sérült fognak, illetve annak a gyökereinek szükséges, hogy jó állapotban legyenek. A letört fog gyökereinek elegendő rögzítő erőt kell biztosítania, hogy a fogat újra fel lehessen építeni.


Ezen felül szükséges, hogy a gyökér minimum 8-10 mm legyen. Ez főleg idős korban jelent problémát, amikor már megindult a csontritkulás, illetve a fogak és az íny is erősen megkopott már. Ha a sérült fog pedig korábban gyökérkezelésen esett át, akkor a gyökértömést el kell távolítani.


A csapos fogpótlásnak vannak kizáró tényezői is. Ilyen, ha görbe vagy túl rövid a foggyökér, ha fogágybetegség van jelen, többek között ínygyulladás vagy foggyulladás. Ezen felül pedig gyermekeknél, amikor a fogak nem fejlődtek még ki teljesen, illetve időseknél, ha a gyökércsatornák már túlságosan összeszűkültek.


A csapos fogpótlás menete

Az új fog felépítése több különböző kezelésből áll. A szakorvos elsőnek röntgent vagy panoráma röntgent rendel el, hogy kiderítse, milyen állapotban van az érintett fog. Ezután, a csapok behelyezéseséhez minden esetben elsőnek gyökérkezelésen kell átesnie a megmaradt fognak. Ezt lehet többször is meg kell ismételni, hogy kialakítsák a gyökércsap helyét. Ezután kerül behelyezésre a gyökércsap, ami egy előre legyártott, több méretben létező kis csap. Öntött gyökércsap esetében pedig itt vesznek mintát, majd a fogtechnikus legyártja a gyökércsapot. Ebben az esetben fémből vagy cirkóniumból készülnek a csapok. A következő alkalommal pedig a fogorvos behelyezi az öntött gyökércsapot. Mindkét esetben ragasztócementtel rögzítik a csapokat és segítik a pontos illeszkedést.


A gyökércsap, legyen szó előre legyártott vagy öntött gyökércsapról, csak egy csonkított korona résszel rendelkezik, ami még funkciója és esztétikai szempontból sem felel meg. Ezért a következő lépés, hogy ismét lenyomatot vesznek. Immáron viszont azért, hogy elkészítsék a felső borítókoronát. A következő alkalommal a korona kipróbálásra kerül, és ha megfelelően illeszkedik, akkor ismét ragasztócementtel a fogorvos rögzíti azt.


A csapos fogpótlás eredményei

A csapos fogpótlással a fog szinte teljesen visszaállítható az eredeti állapotába. Sőt, mivel a mai modern koronák és gyökércsapok tartósabb és időállóbb anyagból készülnek, mint az eredeti fog, ezért lehetséges, hogy sokkal hosszabb lesz az élettartama, mint a szájban lévő többi fognak.


Az élettartam megőrzéséhez azonban elengedhetetlen a megfelelő szájhigiénia fenntartása, ami a fogmosás helyes technikájának elsajátításával kezdődik, és ide tartozik a rendszeres fogászati ellenőrzés is. Ennek a két tanácsnak a betartásával megelőzhető az ínygyulladás és szuvasodás, ami a fog elvesztéséhez vezethet.

Fogbeültetésre, fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.