Szájüregi fekély - Mi az, Okai, Tünetei és Kezelése

A szájüregi fekély a száj nyálkahártyáját és az az alatt elhelyezkedő mélyebb szöveteket támadja. A fekély egyfajta gyulladás, ami a hám alatt kötőszöveteket is érinti, így sokszor erős fájdalommal, gennyesedéssel és sebesedés jelzi, hogy fekély alakult ki.

A szájüregi gyulladást mindenféleképpen kezelni kell, kifejezetten akkor, ha gyakran megjelenik. A betegségnek rengeteg oka lehet és kezelési módja is igen változatos.

Ebben a cikkben összeszedtük, hogy milyen okok húzódhatnak meg a szájüregi fekély kialakulása mögött, mik a betegség tünetei és milyen kezelési módok léteznek.

Milyen okai vannak a szájüregi fekélynek?

Szájüregi fekély különböző okok miatt alakulhat ki. A szájüregben nagyon komplex és változatos baktériumok vannak jelen, amelyek szükségesek az egészséges szájüreghez.

Ennek az egyensúlynak a felborulása az elsődleges ok, amiért fekély alakulhat ki. E mögött állhat például a túlzott sós, vagy fűszerezett ételek fogyasztása, dohányzás, alkoholfogyasztás és az ezeket követő nem megfelelő szájhigiéniai szokások.

A táplálkozás mellett pedig ok lehet még

  • Vírusos fertőzések
  • Kiálló, letört fogak
  • Gasztrointesztinális betegségek 
  • Gyógyszerek fogyasztása - például szteroidos gyógyszerek
  • Legyengült immunrendszer
  • És nagy gyakorisággal fordul elő olyan személyeknél, akik szexuális úton terjedő betegségben szenvednek.

Milyen tünetei vannak a szájüregi fekélynek?

A szájüregi fekélynek különböző tünetei lehetnek, attól függően, hogy a betegség lefolyásának melyik szakaszában van éppen. A fekély jelentkezhet akár kisgyermekeknél is, de leginkább a 20-40 év közötti korosztályra jellemző ez a megbetegedés.

A szájüregi fekély akár teljesen tünetmentes is lehet hosszú hónapokon keresztül és csak később kezdenek el megjelenni apró, kisebb sebek, fekélyek.

Egyszerre akár több fekély is megjelenhet a szájüregben, ilyen esetben gyakran láz, étvágytalanság és akár levertség is társulhat hozzá. 

Vannak esetek is viszont, amikor a fekély szinte észrevehetetlen és nem jár semmilyen tünettel, csak esetleg fogmosáskor vagy bizonyos ételek fogyasztásakor jelentkezik kis fájdalom, vagy kellemetlen érzés.

Milyen kezelési formái vannak a szájüregi fekélynek?

A szájüregi fekélynek több kezelési formája is létezik. Ezeket két nagy halmazba csoportosíthatjuk az alapján, hogy szakember által kivizsgálásra kerül a fekély, vagy pedig csak otthoni praktikák és segédeszközök kerülnek alkalmazásra a betegség diagnosztizálása nélkül. 

Szájüregi fekély kezelése szakember segítségével

A szájüregi fekély leghatékonyabb kezelési módja, ha szakemberre bízzuk a diagnózis felállítását és a kezelési terv elkészítését. Amennyiben a szájüregi fekély rendszeresen jelentkezik, illetve fájdalmas és a száj, torok egész területén feltűnik, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

A szakorvos egy vizsgálat segítségével megállapítja, hogy milyen mértékű gyulladásról van szó. Ha az orvos úgy ítéli meg, szükség lehet tovább vizsgálatokra, hogy az esetleges komolyan betegségeket is ki lehessen zárni. Ilyen esetben gyakran gyulladáscsökkentő gyógyszer vagy krém alkalmazását írja elő az orvos.

Szájüregi fekély kezelése házilag

A szájüregi fekély bizonyos formáinál elegendő a házi kezelés. A fekélynek vannak olyan formái, amelyek maguktól meggyógyulnak 1-2 hét alatt, viszont ezt csak szakorvos tudja megállapítani. 

Ilyen esetben érdemes cserélni a fogkefét egy puhább sörtéjűre, illetve kerülni a fűszeres, sós ételeket. Ezen felül az immunrendszer erősítésével is hozzá lehet járulni a fekély gyógyulásához. A sok vitamin és egészséges táplálkozás és életmód hozzájárul, hogy a szervezet önmaga is képes legyen legyőzni a vírusos fertőzéseket.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.