Szájzug gyulladás - Mi az, Okai, Tünetei, Kezelése

Szájzug gyulladásnak azt nevezzük, amikor a két ajak találkozási pontjánál fájdalmas, akár sebes gyulladás alakul ki. Az ajkak sarkában kialakuló gyulladásnak több oka is lehet, amelyek között szerepelnek a rossz szokások, de akár komolyabb megbetegedés is állhat a háttérben.

A szájzug gyulladást érdemes komolyan venni és amint a tünetek megjelennek kezeltetni. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy milyen okai, tünetei és kezelési módjai vannak a szájzug gyulladásnak.

Milyen okai lehetnek a szájzug gyulladásnak?

A szájzug gyulladás egy multifaktoriális betegség. Ez azt jelenti, hogy több tényező együttállása szükséges ahhoz, hogy a betegség megjelenjen.

Elsődleges okok

Az egyik elengedhetetlen feltétel a száj folyamatos kiszáradása vagy pedig ennek az ellenkezője, a szájon belüli túlzott nyáltermelés. A két tünet mögött állhat valamilyen rossz szokás, például az ajkak folyamatos nyalogatása, vagy rossz szájhigiénia, esetleg más alapbetegség vagy környezeti tényező, ami fokozza a nyáltermelést.

Ilyen lehet például az alkoholfogyasztás, dohányzás, de okozhatja fogszabályozó, vagy egy rosszul beállított protézis is. Gyermekeknél az ujjak szopizása, felnőtteknél pedig a körömrágás is ilyen szokás.

Másodlagos okok

Az elsődleges okok mellett szükség van másodlagos tényezők meglétére is. Ide tartozik a baktériumok és vírusok túlszaporodása a szájban, vagy a száj környékén. De akár gombás fertőzésről is lehet szó. Illetve az is gyakran előfordul, hogy egyszerre több különböző fertőzés is fennáll.

Ezeket gyakrank észre sem vesszük, mivel sokáig tünetmentesek maradnak és csak akkor vesszük észre, amikor már a fájdalmas és kellemetlen tünetek is megjelentek.

A másodlagos okokhoz tartozik még az irritáció is. Itt beszélhetünk akár fény irritációról is, ha túlzott napsütésnek volt kitéve a bőr, de ezen kívül kozmetikumok is okozhatnak irritációt, vagy egy arckezelés is.

Mik a szájzug gyulladás tünetei?

A szájzug gyulladás tünetei nagyon eltérő mértékűek lehetnek. Vannak, akiknek csak kis seb, esetleg viszketés jelentkezik az ajkak szélén. Másoknál viszont olyan mértékű lehet a fájdalom és a kellemetlen érzés, hogy az evés és a beszéd is nehézséget okozhat.

A leggyakoribb szájzug tünetek:

  • sebek az ajkak sarkában

  • száraz ajkak

  • érzékenység az ajkak körül

  • irritáció a szájon kívül, illetve belül

  • kellemetlen szájszag és szájíz

Hogyan kell kezelni a szájzug gyulladást?

A szájzug gyulladás kezelése egy több lépésből álló folyamat. Ugyanis nagyon fontos, hogy ne csak a tünetek kezelésére kerüljön sor, hanem vissza kell állítani a száj higiéniáját, meg kell szüntetni a káros környezeti hatásokat és fel kell tárni, illetve meg kell győződni róla, hogy nem valamilyen súlyosabb alapbetegség áll a gyulladás mögött.

Amennyiben szájzug gyulladás tüneteit véli önmagán felfedezni, érdemes mielőtt felkeresni a fogorvosát, aki egy vizsgálat alkalmával meg tudja állapítani, hogy a szájon belül okoz e valami irritációt, vagy esetleg a vírusok és baktériumok túl szaporodásáról van szó.

Szájzug kezelése házilag

A szájzug kezelése házilag módszerei igen elterjedtek. Alkalmazhatóak antibakteriális, gyulladáscsökkentő és hámosító krémek a száj külső részén. A belső területeken pedig a fokozott szájhigiénia fenntartására törekedhetünk, alapos fogmosással és szájvíz használatával.

Amennyiben a probléma rendszeresen jelentkezik, mindenképpen forduljon orvoshoz. Ilyen esetben nagy a valószínűsége, hogy valamilyen alapbetegség áll fenn, ami a folyamatos gyulladást okozza. Az is lehet, hogy egyszerű vitaminhiányról van szó, ami egy egyszerű vérvételből kiderülhet.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.