Fekete vagy barna a nyelve? Tudja meg mi áll a betegség hátterében

A lepedékes nyelvről már korábban írtunk, ahol kitértünk arra, hogy mi okozhat makacs lepedéklerakódást a nyelven. Most kifejezetten a fekete vagy barna színű, elváltozott nyelvről szeretnénk tájékoztatást adni. A fekete vagy barnás színű nyelv komoly jelzés a szervezet részéről, hogy valami nem működik jól a testben!


A cikkben összeszedtük, hogy mit állhat a fekete vagy barna nyelv kialakulása mögött, mit kell tenni, ha ilyet észlel és hogyan lehet kezelni a betegséget.


A fekete nyelv okai

A fekete nyelv kialakulásának okát csak orvosi vizsgálat által lehet meghatározni, mivel az elszíneződés hátterében többféle indok is lehet. Vannak életmódbeli tényezők, amik következtében kialakulhat fekete nyelv. Ezen felül immunrendszeri és bizonyos szervi problémák tüneteként is jelentkezhet. Ráadásul bizonyos gyógyszerek és kezelések mellékhatása is lehet.


Életmódbeli tényezők

Az életmódbeli tényezőkhöz tartozik a dohányzás és az alkoholfogyasztás, ami erősen károsítja a nyelv és a szájüreg nyálkahártyáját és az immunrendszert is gyengíti. Ezen felül a nem megfelelő szájhigiéniai szokások következtében is kialakulhat fekete, illetve barna lepedék a nyelven. Ráadásul a helytelen táplálkozás, a rostban és vitaminban szegény életmódnak is lehetnek ilyen következményei.


Baktériumok

A fekete nyelv háttárében a legtöbb esetben baktériumok állnak. Ennek a betegségnek külön neve is van: a fekete szőrnyelv. Fekete szőrnyelvről akkor beszélünk, ha a baktériumok elszaporodása miatt úgy tűnhet, hogy fekete szőrszálak nőttek a nyelven. Valójában csak a baktériumok által termel vörös pigmentek tapadnak meg a megnagyobbodott nyelvszemölcsökön, ezzel ijesztő látványt kialakítva.


Szervi megbetegedések

Bizonyos szervi megbetegedések tünetei között jelen van a fekete nyel. Legtöbb esetben emésztőszervrendszeri, főleg bélbetegségről, vagy cukorbetegségről árulkodik a fekete nyelv. Gyakran a nyelv színének elváltozása a betegség előfutára lehet. A nyelv feketés színét okozhatja még tüdőbetegség és keringési probléma is, mivel ilyenkor nem jut elég oxigén a vérbe, így a nyelvbe sem.


Gyógyszerek és kezelések

Antibiotikum kúra vagy szteroidos kezelés következtében is kialakulhat fekete nyelv. A nyelv feketesége valószínűleg elmúlik a kezelés befejeztével, viszont ajánlott fokozottan ügyelni a szervezet és az immunrendszer megerősítésére az esetleges fertőzések miatt.


A fekete nyelv kezelése

A fekete nyelv kezelését minden esetben a tünetek forrása határozza meg! Érdemes már akkor felkeresni egy szakorvost, ha a nyelv feketedése csak az oldalakon vagy bizonyos részeken jelentkezik. Ha pusztán fekete szörnyelvről van szó, akkor két egyszerű tanácsot kell betartania!


1. Öblögetés és a szájhigiénia fenntartása

Először is helyes fogmosási technikával és fogselymezéssel alaposan meg kell tisztítani a fogakat. Ha minden étkezés után szán 1-2 percet a fogmosásra, a baktériumok biztosan nem tudnak megtelepedni és túlszaporodni a szájüregben.


A fogmosáshoz hozzátartozik az öblögetés is. Vannak már kifejezetten erősen lepedékes nyelvhez készült szájvizek, de minden termék alkalmas lehet, ami hidrogén peroxidot tartalmaz. A keveréket vízben kell hígítani, majd azzal öblögeti nagyjából 1-2 percig.


2. A nyelv tisztán tartása

Második lépésben pedig a nyelv megtisztítása következik. Nem is gondolnánk, hogy a nyelvet is tisztán kell tartani! Pedig a nyelv puha fogkefével való dörzsölése része a szájhigiénia folyamatnak. Fekete nyelv esetén pedig kifejezetten ajánlott, akár minden étkezés után alaposan átdörzsölni a nyelvet.


Ha komolyabb és összetettebb problémáról van szó, akkor a szakorvos további vizsgálatokat rendel el, hogy kiderüljön a probléma forrása. A fekete nyelv látványa nagyon ijesztő lehet, azonban nem kell egyből a legrosszabbtól tartani, a diagnózis felállítását bízza a szakorvosára.

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.