Lepedékes nyelv - Mire utal,
Okai, Kezelése

A nyelv a szájüreg fontos része, ezért lényeges, hogy annak a tisztán tartásával is foglalkozzunk! Gyakran megfeledkezünk róla, hogy fogmosáskor a nyelv higiéniai állapotát is megvizsgáljuk és tegyünk annak egészségéért.

Ezért a nyelv állapota és az azon megtapadó lepedékek sokat elárulnak a páciensek egészségügyi állapotáról és életmódjáról. A lepedékes nyelv legtöbbször figyelmeztető jel, hogy a szervezetben valamilyen probléma vagy betegség van kialakulóban.

Ezért a következőkben összeszedtük a 3 legfontosabb kérdést, hogy segítsünk megérteni és megoldást találni a problémára!

Mire utal a lepedékes nyelv?

A lepedék színéből és textúrájából következtetni lehet a probléma forrására. Ha észreveszi a problémát érdemes mielőbb felkeresni a kezelőorvosát és a pontos diagnózist rábízni, azonban otthon is végezhet egy gyors önvizsgálatot. Laboratóriumi vizsgálat nélkül, a probléma forrásáról a lepedék színe árulkodik leginkább.

Barna lepedék

A barna lepedék a nyelven nagyon látványos és ijesztő, ezért gyorsan azonosítható. A legtöbb esetben ezeket a foltokat a sötét színű ételek és italok fogyasztása és a dohányzás okozza. Érdemes a káros szenvedélyeket elhagyni és fokozni a szájhigiéniáját. Ha a foltok ezután is megmaradnak, akkor lehetséges, hogy valamilyen baktérium túlszaporodott a szájüregben.

Sárga lepedék

A sárga lepedék általában a felső légúti megbetegedésre, főleg bakteriális fertőzésre utal. A baktériumok kezelése antibiotikumos kúrával történik, ezért a légúti megbetegedéssel a baktériumok is eltűnnek a nyelvről.

Fehér lepedék

A fehér lepedék általában a Candida albicans jele. A gomba elszaporodását antibiotikumos kezelés, asztma gyógyszerek és más immunrendszeri tényezők is elősegíthetik. De ezenfelül lehet kezeletlen cukorbetegség, vashiány vagy más autoimmun betegség jele is.

Fehér foltok

A fehér foltok kisebbek és csak helyenként vannak jelen a nyelven. Ezek általában irritáció következtében alakulnak ki. Legtöbbször a dohányzás vagy a fogak dörzsölő hatása miatt jelennek meg a foltocskák. Az irritáció megszüntetése után pedig a foltok is eltűnnek.

Milyen okai vannak a lepedéklerakódásnak?

A lepedék nyelven való lerakódásának oka legtöbb esetben egy szájban lévő gomba elszaporodása okozza. A Candida albicans egy élesztőgomba, ami az egészséges immunrendszerben is megtalálható. Legyengült immunrendszer esetében azonban káros lehet a túlzott jelenléte.

Ezen felül a lepedékes nyelv utalhat más, súlyos betegségekre is, mint például rákos megbetegedésre. Ha a nyelv állapota nem állítható vissza kezeléssel és a lepedék nem távolítható el, akkor valószínű, hogy Leukoplakia alakult ki, ami egy rákmegelőző állapot. Ilyenkor a hám és nyálkahártya szarusodásnak indul, így a nyelven található szövetek is, ezek pedig fehér lepedék foltoknak tűnhetnek.

A nyelven kívül a szájüreg más részeiben is megjelenhetnek a lepedékfoltok. Főleg a szájzugokban, az ínyen és a szájpadon. Ennek oka lehet az A-vitamin hiánya, a rosszul behelyezett implantátum vagy a megemelkedett koleszterinszint. Ezen felül pedig a fűszeres ételek is okozhatnak ilyen mellékhatást.

Látható, hogy a probléma eredete és lefolyása sokrétű lehet. Éppen ezért elengedhetetlen a megfelelő diagnózis felállítása már a tünetek megjelenésének legelején.

Sem egészségügyileg, sem pedig anyagilag nem éri meg halogatni a fogorvos felkeresését. Egy korai kezelés egyrészt hamarabb megszünteti a gondokat, másrészt töredékét kell fizetni annak, ami egy komplex, sok összetevőből álló fogászati kezelés lenne.


Amennyiben panaszt észlel, jelentkezzen be fogászati kontrollra és spóroljon időt, valamint pénzt!

A lepedékes nyelv kezelése 

Ha nem tud egyből orvoshoz fordulni, akkor a lepedékes nyelv tüneteit ideiglenesen - de tényleg csak rövid ideig, amennyi feltétlenül indokolt - otthoni készítményekkel is lehet kezelni.

Ezek az otthoni kezelések azonban a probléma forrására szinte soha nem nyújtanak megoldást. Ezért érdemes felkeresni egy fogorvost, ha a tünetek hosszabb ideig fennállnak, hiszen csak ő tud a pontos diagnózis felállítása után helyes kezelési tervet adni. Kizárólag így szüntethető meg véglegesen az egészségügyi probléma forrása! 

Kijelenthető tehát, hogy a lepedékes nyelvet lehet kezelni házilag, de elmulasztani nem, így nem is érdemes próbálkozni otthoni módszerekkel!


Lepedékes nyelv kezelése házilag

Először is célszerű felhagyni a káros szokásokkal, mint a dohányzás és az alkohol fogyasztás. Majd ajánlott nagyobb figyelmet fordítania szájhigiéniára és elsajátítani a helyes fogmosás technikáját. Ezen felül pedig a rendszeres fogorvosi vizsgálat segíthet kiszűrni az ínygyulladást és a foggyulladást, ami mind a kórokozók és baktériumok túlzott jelenlétére utalhat, ami átterjedhet a nyelvre is.

  • Továbbá, ajánlott az egészséges és helyes táplálkozás és életmód kialakítása. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával elegendő vitamin jut a szervezetbe, így nincs szükség azok mesterséges bevitelére. 
  • Ezen felül pedig figyelni kell, hogy napi 2 liter folyadékot fogyasszon, mivel a kiszáradás vesebetegséghez vezethet, annak pedig egyik jele a lepedékes nyelv. Az erős immunrendszer kevésbé fogékony a gombás fertőzésekre!
  • A szakorvosi diagnózis felállításáig pedig különböző otthoni módszerekkel lehet enyhíteni a tüneteket és kezelni a fehér lepedékes nyelvet házilag. A szájban lévő baktériumok és gombák elszaporodása esetén a szájvizes öblögetés segíthet a megfelelő szájhigiénia visszaállításában. A sós vizes, aloe verás és kókuszolajos öblögetés szintén hatékonynak bizonyult a kórokozókkal szemben.

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.