Mi okozza a szájszárazságot és vajon kezelhető-e?

A szájszárazság sokaknál jelentkező probléma, amivel nagyon keveset foglalkozunk, pedig akár más betegségek kialakulását is meg lehet előzni egy időben diagnosztizált szájszárazsággal. Ennek oka az lehet, hogy ideiglenesen jelentkező szájszárazsággal szinte mindannyian találkoztunk már egy-egy stresszes helyzetben. Azonban a hosszú távon fennálló szájszárazság, mint betegség nem nagyon van jelen a köztudatban. Pedig a nyál nagyon fontos szerepet tölt be az emésztés, beszéd és a szájüreg tisztaságának szempontjából.


A kór nagyon ritkán alakul ki önmagában, inkább valamilyen más betegség vagy külső tényező hatására adott tünetként jelentkezik. Ebből kifolyólag nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mire utalhat, ha a nyálmirigyek alulműködnek. Ezért cikkünkben összeszedtük, hogy mi okozhat szájszárazságot és mit lehet tenni, ha a probléma hosszú ideig fennáll.


A szájszárazság tünetei

A szájszárazságnak lehetnek más tünetei is a száraz szájüregen kívül. Ilyen például az égető érzés, vagy a szájüreg ragacsossá válása. Ezen felül a nyelv is szárazzá, fájdalmassá válhat. Súlyosabb esetben pedig az ajkak és a torok is kisebesedik a szárazság következtében.


A szájszárazság okai

A szájszárazságnak és a nyáltermelő mirigyek alulműködésének többféle oka is lehet. Az okokat több kategóriába lehet sorolni. Az első, amikor valamilyen más háttérbetegség áll a szájszárazság mögött. A második, amikor valamilyen gyógyszerkészítmény fogyasztása okoz tartós szájszárazságot. A harmadik pedig, amikor valóban a szájüregben és a szájnyálkahártyán kialakult elváltozás vagy probléma okozza a szájszárazságot.


Háttérbetegségek

A szájszárazságot okozó háttérbetegségek közül a népességet legnagyobb arányban érintő a cukorbetegség. Ezen kívül jelentkezhet vitaminhiány miatt, de a hosszú ideig fennálló stressz és a hormonváltozás, például klimax vagy terhesség is vezethet szájszárazsághoz.


Gyógyszerkészítmények

A gyógyszerkészítmények szedése összefügghet az alap vagy háttérbetegség kezelésével. Az antidepresszánsok, nyugtatók, altatók, vízhajtók és antiallergén gyógyszerek mellékhatásaként gyakran jelentkezik szájszárazság.


Szájüregben, szájnyálkahártyán jelentkező elváltozás

A szájüregben, szájnyálkahártyán jelentkező elváltozásoknak rengeteg oka lehet. Egy rosszul illeszkedő korona, valamilyen baktérium elszaporodása vagy a nyálmirigyek megbetegedése is. Ilyenkor a szájnyálkahártyája elveszti a fényességét, a nyelv is szárazzá, érdessé válik, és könnyen alakulnak ki sebek és a rágás, táplálkozás is nehézkessé válik.


A szájszárazság kezelése

A szájszárazság kezelése történhet otthon és szakrendelőben is, függően a probléma forrásától és mértékétől. Ezért minden esetben szükséges, hogy először egy szakorvos megállapítsa, hogy mi okozza a problémát, majd tájékoztassa a pácienst, hogy mi a teendő.


A szájszárazság szakorvosi rendelőben történő kezelése során az orvos alaposan megvizsgálja a pácienst. Ha valamilyen gyógyszerkészítmény okozza a szájszárazságot, akkor megoldás lehet hasonló készítmény kipróbálása, de általában annak a szedése is hasonló mellékhatással jár. Vannak esetek, például, ha a nyálmirigy alulműködés megállapítható, akkor gyógyszeres kezeléssel gyorsan enyhíthető a probléma. A legtöbb esetben azonban a szájszárazság mögött nem parodontológiai probléma áll. Ilyenkor a szakorvos további vizsgálatokon való részvételt javasol.


Ez idő alatt viszont van pár dolog, amit Ön is megtehet otthonában és enyhítheti a tüneteket.

  • Először is a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás nagyon fontos, még éjszaka is! Leginkább a szénsavmentes csapvíz fogyasztása ajánlott, abból is a szoba-hőmérsékletű.
  • Másodszor, a tévhitekkel ellentétben, étkezés közben is ajánlott vizet fogyasztani, pláne, ha szájszárazsággal van dolgunk. Ez segít, hogy a tápanyag könnyebben emészthetővé váljon.
  • Harmadszor, étkezések között érdemes cukormentes rágógumit használni, mivel ez serkenti a nyáltermelést.
  • Negyedszer pedig, ajánlott kerülni az alkoholfogyasztást és a dohányzást. Ezek mind hozzájárulnak a száj pH értékének és higiéniájának a felborulásához, ami a baktériumok megtelepedéséhez és a fertőzések kialakulását vezet. Ráadásul a szervezet és az immunrendszer hatékonyságát is csökkentik, így a szájszárazságot okozó háttérbetegségek is könnyebben alakulnak ki.
  • Végül pedig érdemes beépíteni a szájvíz használatát a napi szájhigiéniás eljárásba, legalább naponta egyszer. Az alapos fogmosás nem váltható ki szájvíz használatával, viszont a szájvíz segít, hogy még a nehezen tisztítható helyekről is eltávolítsa a lepedéket. A szájvizek között pedig van kifejezetten szájszárazsághoz készült termék is. Ennek az összetevő között nem szerepel az alkohol és segít, hogy a nyálmirigyek napközben folyamatosan ellássák a feladatukat.

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.