3 fontos dolog, amit a nyálmirigyről és a nyálmirigy gyulladásról tudni kell!

A nyálmirigyek a szájüregben található váladékot termelő mirigyek. A nyálmirigyek között van kisebb és nagyobb is. A nagy mirigyek a fültő alatti, az állkapocs alatti és a nyelv alatti. A kis mirigyek pedig a szájüreg egész területén elszórtan találhatóak.


A nyálmirigyek jelenléte azért fontos, mert ezekben termelődik az emésztéshez elengedhetetlen nyál, ami egyben védelmet is biztosít és tisztán is tart.


Az egészséges immunrendszer fontos része a nyálmirigyek helyes működése, ezért érdemes tájékozódni róla, hogy mi utal annak helytelen működésére, mikor gyanakodhat nyálmirigy gyulladásra és mikor kell szakorvoshoz fordulni!


1. A nyálmirigy gyulladás tünetei


A nyálmirigy gyulladás tünetei eltérőek lehetnek. A gyulladás legismertebb tünetei a:

  • fájdalom, 
  • láz,
  • levertség és
  • fizikai gyengeség. 

Ezen felül tapasztalható még féloldali vagy kétoldali fájdalom, illetve gennyes váladékozást is.


Ha a fenti tüneteket tapasztalja, forduljon szakorvosunkhoz, hogy a helyes diagnózis felállítása után a megfelelő kezelést írja elő!


2. A nyálmirigy gyulladás okai


Mivel a nyálmirigy gyulladása csak egy reakció az immunrendszer részéről, amit rengeteg betegség kiválthat, ezért alaposabb vizsgálat nélkül nehéz felállítani a diagnózist. Alapos vizsgálatot pedig kizárólag szakember tud végezni, így elengedhetetlen a rendelői megjelenés!

A leggyakrabban bakteriális vagy vírusos fertőzés áll a gyulladás hátterében, de ezen felül kialakulhat ciszták vagy autoimmun betegség miatt is. Ráadásul vannak olyan genetikai, táplálkozási és életviteli tényezők, amik hajlamosabbá teszik a szervezetet a nyálmirigyek gyulladására.


  • Vírusos, bakteriális nyálmirigy gyulladás

Vírusos vagy bakteriális fertőzések, például bizonyos torokgyulladások kialakulásakor, a betegség könnyen ráhúzódik a nyálmirigyekre. Ebben az esetben a mirigyek megduzzadnak és a funkciójukat sem képesek ellátni. Egy ilyen fertőzés komoly komplikációkhoz vezethet, ha nincs kezelve! Nagyon fontos, hogy ilyenkor ne próbálkozzunk az  otthoni "csodamódszerekkel", mert az esetek 99%-ában csak súlyosbítanak a helyzeten. A legjobb ilyenkor ha felkeresnek egy megbízható rendelőt és szakorvostól kérnek segítséget!


Ide tartozik még a fogaktól kialakuló nyálmirigy gyulladás is. Egy kezeletlen fogszuvasodás, foggyulladás, fogínygyulladás vagy fog góc kialakulásához vezethet, amiből mind a vírusok, baktériumok és mind a gyulladás is könnyen tovább terjedhet.


  • Mumpsz – járványos fültőmirigy gyulladás

A Mumpsz, azaz a fültőmirigy gyulladás a legismertebb nyálmirigyet megtámadó fertőző betegség. Azonban ennek a fertőzésnek az esélye napjainkban már alig számottevő, mivel a 1991 óta a gyermekek kötelezően megkapják a védőoltást.


  • Nyálkő

Nyálkő akkor alakul ki, ha a nyál összetétele megváltozik és az ott található, főleg a kalciumsó jelenléte miatt besűrűsödik. Ilyenkor a nyál nem tud távozni a kivezetőcsöveken és dugulás alakul ki, ennek következményében pedig szájszárazság.


  • Ciszták

A ciszták valamilyen seb vagy sérülés következtében alakulnak ki a szájüregen belül, amire a szervezet további gyulladással reagál. A ciszták kis, folyadékkal töltött buborékok, amik akár elzárhatják a nyálmirigyek kivezető csatornáit is.


  • Daganatok

A leggyakoribb daganatos megbetegedés, amitől nyálmirigy gyulladás alakul ki a fültőmirigy daganat. A daganat jóindulatú és ha időben diagnosztizálják és kezelik, akkor eltávolítása semmiféle komplikációval nem jár. Szerencsére csak ritka esetekben fordul elő rosszindulatú daganat a nyálmirigy gyulladás mögött. Ennek biztosítása érdekében azonban feltétlenül fel kell keresnie egy profi klinikát!


  • Autoimmun betegségek és a Sjögren szindróma

Autoimmun betegség esetében a szervezet önmagát támadja meg. A Sjögren szindróma is egy ilyen betegség, csak ez kifejezetten a szervezet nedvesség termelő mirigyeit, így például a nyálmirigyeket támadja.


  • Hajlamosító tényezők

A nyálmirigy gyulladásra hajlamosító tényezők között szerepel a dohányzás, az alkohol fogyasztás és minden, ami az immunrendszer legyengüléséhez vezet, főleg idősebb korban. Ezen felül a nem megfelelő szájhigiénia és a szájon át történő tápanyag fogyasztásának a hiánya is, mivel akkor nincs inger a nyáltermelésre.


3. A nyálmirigy gyulladás diagnosztizálás és kezelés

A nyálmirigy gyulladás otthoni diagnosztizálása nem lehetséges, fogorvosi vizsgálat nélkül csak gyanakodhat a betegségre! Ha a fent említett tüneteket tapasztalja, a mirigyek megtapogatásával megállapítható, hogy fennáll-e a gyulladás vagy sem. Az egészséges mirigyek nem tapinthatóak ki, míg a gyulladtak igen.


Ha nyálmirigy gyulladásra gyanakszik, ide kattintva tud szakrendelőnkhöz fordulni, mivel csak orvosi vizsgálatok által lehetséges megállapítani, hogy mi áll a gyulladás hátterében valójában.

A diagnózis felállítása után a nyálmirigy gyulladás kezelésének menetét és módszerét a betegség kialakulásának okai határozzák meg.


A tünetek láttán a szakorvos kérhet bakteriológiai vizsgálatot a nyálból, illetve a váladékból. Ezen felül pedig, ha fennáll a tumor gyanúja, akkor biopsziát is.  A kezelés során fontos az immunrendszer megerősítése, a folyadékfogyasztás és szükség eseték antibiotikumos kezelésen is részt kell venni.

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.