5 tévhit a gyökérkezelésről

Rengeteg tévhit kering az interneten és a közbeszédben a gyökérkezelés és az azt követő fogápolási módszerekkel kapcsolatban. Ez negatívan befolyásolja a páciensek fogászati ellenőrzésen és kezelésen való részvételét.

A páciensek nem is gondolják, hogy milyen fontos mindent megtenni azért, hogy még a súlyosan károsodott fogat is meg lehessen menteni. Ha egy fogat el kell távolítani, akkor a felszabaduló hely miatt a többi fog elmozdul, ami miatt összecsúszhatnak a fogak, amit csak fogszabályzóval lehet korrigálni. A hiányzó fog helyét pedig minél előbb pótolni kell implantátummal vagy más megoldással, hogy ne induljon meg a csont eróziója. 

Azért, hogy ezek Önnél ne következzenek be, összeszedtünk és megcáfolunk 5 tévhitet a gyökérkezeléssel kapcsolatban.

1. Gyökérkezelés előtt az orvos nem vizsgálja meg a többi fogat és a szájüreget

Ez nem igaz, gyökérkezelést előtt a fogorvos minden esetben alapos vizsgálatot hajt végre. Ha fogszuvasodással vagy pusztán fogban jelentkező fájdalommal keresi fel a fogorvost, akkor minden esetben egy alapos vizsgálat az első lépés.

Ilyenkor valószínűleg röntgenfelvételt is elrendel a szakorvos. A röntgenfelvétel eredményei segítenek megállapítani, hogy milyen állapotban van a fog, hol és mennyire kiterjedten van jelen a gyulladás, hány gyökércsatornája van a fognak, ami szabad szemmel nem látható, illetve egyéb információkat a fog anatómiájáról. Ezzel párhuzamosan pedig nem csak az adott fogról, hanem a szájüregről és a szájban található többi fogról is információhoz jut a szakorvos.

Mielőtt a fogorvos elkezdi a gyökérkezelést gyakran kerül sor például fogkő-eltávolításra, illetve a többi tömés ellenőrzésére, ha korábban sor került ilyenre. Emellett a fogorvos észreveheti, ha helytelenül használja a fogkefét, például túlságosan nyomja, és a fogak nagy mértékben elkezdtek megkopni.

2. A kezelés fáj

Ez is egy tévhit, mivel a gyökérkezelés egy olyan fogászati eljárás, ami nem jár fájdalommal. A gyökérkezelés az egyetlen módja, hogy a súlyosan sérült, letört vagy éppen szuvas fogat még meg lehessen menteni és ne kelljen kihúzni. Az eljárást ugyan a köztudatban sokan azonosítják fájdalommal, a fogászati érzéstelenítőknek köszönhetően szinte teljesen fájdalommentes, és inkább a kezelés előtt jelentkező fájdalom a tévhit forrása. A gyökérkezelés utáni gyakori kérdések között további információkhoz juthat a kezelés fájdalommal kapcsolatos témáiban.

3. Az ideiglenes gyógyszeres tömés gyakran kiesik

Az ideiglenes tömés ki tud esni, de ez nem feltétlenül gyakori probléma. A gyökérkezelés középső szakasza, miután a fogorvos kitisztította a gyökércsatornákat, egy gyógyszeres tömés, amit egy ideiglenes tömés behelyezésével tartanak a helyén. Erre azért van szükség, mert a végleges tömés behelyezése előtt a gyulladást teljesen meg kell szüntetni. Az ideiglenes tömés sokkal puhább anyagból készül, így könnyebben törik és morzsolódik. Ráadásul kevésbé erős kötőanyaggal rögzítik, hogy az eltávolítása ne okozzon problémát.

Az ideiglenes tömés funkciója, hogy lezárja a fogat és megvédje a baktériumoktól és kórokozóktól. Ezért, ha csak egy kis darab törik le belőle, az még nem jelent problémát, abban az esetben, ha a fog belső része és a kezelt terület védve maradt. Ha viszont a tömés teljesen kiesett, akkor érdemes minél előbb felkeresnie a kezelőorvosát, hogy nehogy komplikációk lépjenek fel.

4. A beavatkozás veszélyes eljárás

A gyökérkezelésnek nagyon kevés veszélye van és szinte 100%-os a sikerrátája. A kezelés során azonban, nagyon ritkán előfordul, hogy a gyökérkezelő tű beletörik a gyökércsatornába. Mivel ez egy nagyon vékony, fém tű, ami használat közben elfárad és eltörhet vagy kisebb darab letörhet belőle.

Ilyenkor két lehetőség van:

  1. Előfordulhat, hogy a letört darab olyan kis méretű, hogy nem okoz semmiféle problémát, ilyenkor a szakorvos mérlegel és eldönti, hogy az eltávolításhoz milyen mértékű kellene megcsonkítani az épp foganyagot.
  2. Ha a letört darab méretét veszélyesnek ítéli meg, akkor szükség lehet a fog további fúrására, mivel a beletört tű további gyulladások kialakulásához vezethet. 

5. A gyökérkezelt fogat nem kell tisztítani

Ez is egy tévhit, mivel a gyökérkezelt fogat is tisztítani kell, annak érdekében, hogy a fog megmaradt részeit ne kelljen eltávolítani teljesen. A gyökérkezelt fogra valóban sokkal kevésbé hatnak a külső tényezők, mint például a cukros, színezett ételek, viszont a fogágy és az íny továbbra is begyulladhat, illetve maga a fog is képes begyulladni. Ezért érdemes a gyökérkezelt fog körül is alapos fogmosást végezni és fogköztisztítót vagy fogselymet használni.

Gyökérkezelésre van szüksége?


Tudjon meg többet a gyökérkezelésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.