Fogínysorvadás okai, tünetei, kezelése és megelőzése

A fogínysorvadás egy nagyon gyakori parodontológiai megbetegedés, amiről azonban keveset tudnak még a szakorvosok is. Mivel a betegség könnyen összetéveszthető más betegségekkel és a páciensek gyakran elbagatellizálják a problémát, ezért sűrűn vezet komolyabb komplikációkhoz is, mint például fogelvesztéshez. A fogínysorvadás egy bizonyos pont után már nem fordítható vissza, ezért is fontos részt venni rendszeresen fogászati kontrollvizsgálaton.


A fogínysorvadás egy megelőzhető betegség, ezért fontos tájékozódni a lehetőségekről, a tünetekről és a kezelési lehetőségekről. Ebből kifolyólag cikkünkben összeszedtünk minden fontos tudnivalót, amivel Ön is tehet azért, hogy megelőzze, felismerje, vagy kezelje a már kialakult fogínysorvadását.


A fogínysorvadás okai

A fogínysorvadás kialakulása mögött többféle ok is állhat. A fogínysorvadás egy hosszú ideig fennálló, krónikus gyulladásos betegség. Jellemzően ínygyulladás következtében indul meg a fog ínyének sorvadása. A betegség azért veszélyes, mert a lefolyása során a fogakat tartó csontos fogágy is sérül, és akár fel is szívódhat, ami a fogak kihullásához vezet.


A fogínysorvadás elsődleges oka a nem megfelelő szájhigiénia, mivel ennek következtében a baktériumok és kórokozók megtelepednek, bejutnak a szervezetbe és gyulladásos betegségek kialakulásához vezetnek. Ezen felül a hosszútávon nem eltávolított lepedék fogkő kialakulásához vezet, ami pedig kezdetben csak a fogak tövében, később pedig az íny és a fog találkozása közé is beférkőzik.


Ezen kívül vannak más, egészségügyi tényezők is, amik fogínysorvadáshoz vezetnek. Ilyen például a cukorbetegség, hormonális megbetegedés, vitaminhiány. Ráadásul, bizonyos szokások, mint a dohányzás, a stresszes életmód és az éjszakai fogcsikorgatás, növelik a betegség kialakulásának lehetőségét.


A fogínysorvadás tünetei

A fogínysorvadás tünetei sok esetben megegyeznek a fogínygyulladás tüneteivel. Jellemzően elsőnek fogmosáskor tapasztalható vérző íny. Majd ezután jelentkezik a pirosodás és a duzzanat, ami már fájdalommal, érzékenységgel és spontán vérzéssel is társul. Ezután kezdődik a fogíny visszahúzódása, aminek következtében rések keletkeznek a fogak között. A betegség következő stádiuma, amikor a fog és az íny között jelentkezik rés, ilyenkor a fog elkezd meglazulni és mozogni. Majd pedig egy keményebb étel elfogyasztásakor könnyedén kihullik az érintett fog. A fenti tünetekhez pedig a kellemetlen, szűnni nem akaró szájszag is társul.


Vannak azonban esetek, amikor a fogínysorvadás és a fogínygyulladás szinte teljesen tünetmentes, vagy csak egy-két tünet jelentkezik. Ilyen esetben a gyulladt fogíny gócponttá válhat, ami további szövődményeket okozhat, ilyen lehet bármilyen ízületi gyulladás, bőrbetegség, vagy súlyosabb esetben szív és érrendszeri megbetegedések is. 


A fogínysorvadás kezelése

A fogínysorvadás nem fordítható vissza, azonban kezelése és tovább fokozódásának a megállítása lehetséges. Ha a fenti tünetek közül bármelyiket tapasztalja, akkor érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulnia, mivel csak egy szakember képes pontosan megállapítani a probléma forrását. Ebből kifolyólag első lépésben mindig egy nagyon alapos fogászati vizsgálaton kell átesni. Ezután a legtöbb esetben a szakorvos eltávolítja a fogkövet és további gyulladt, nem jól illeszkedő vagy irritáló tömést, fogpótlást vagy koronát keres.


Ha megvan a gyulladást kiváltó terület, akkor következő lépésként annak megtisztítása következik. Ennek kétféle módja van. Az első, amikor elegendő csak az íny alatti közelebbi részeket megtisztítani, ez a zárt kürettázs. Amikor viszont a gyulladt tasakok annyira mélyen vannak, hogy zárt kürettázs alkalmazása nem nyújt megoldást, akkor nyílt kürettázst alkalmaznak. Ez már egy szájsebészeti műtét, amikor feltárják az ínyt, hogy alaposan megtisztítsák és csontpótló anyagokat alkalmazzanak a súlyosan csonthiányos területeken. Ez az eljárás egy komolyabb eljárás, ami után pár napig tartó duzzadás és fájdalom jelentkezhet.


A fogínysorvadás megelőzése

A fogínysorvadás legjobb kezelése a fogínysorvadás megelőzése. Mivel a betegség legtöbb esetben a rossz szájhigiénia miatt alakul ki és csak ritkán áll mögötte más egészségügyi megbetegedés, ezért az esetek 90%-ban megelőzhető. A megelőzéshez hozzátartozik a helyes fogmosási technika elsajátítása, amit ajánlott naponta kétszer, de lehetőség szerint minden étkezés után végrehajtani. Ezen felül a szájnak és a fogak állapotának megfelelő szájvíz kiválasztása is segít a megelőzésben. Illetve, a fogselyem és a fogköztisztító használata segít megakadályozni, hogy a lepedék megtelepedjen a nehezen tisztítható részeken, így lassítva a fogkő kialakulását.

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.