Szájpenész - Kialakulása, Tünetei, Kezelése

A szájpenész gombás fertőzés, okozója a Candida albicans túlszaporodása a szájüreg nyálkahártyáján. Szájpenész leggyakrabban csecsemőknél fordul elő a szoptatási időszakban vagy akkor, amikor cumit, cumisüveget használnak. Felnőtteknél más betegség kísérőtüneteként is jelentkezhet. A szájpenész tünetei a nyelven fehér foltok, ízvesztés, begyulladt szájzugok. Kezelésére Nystatin ecsetelőt, Fluconazole gombaellenes gyógyszert ajánlanak.

Mivel viszonylag nehéz tőle megszabadulni, ezért kellemetlen tud lenni az egész családnak. Az alábbi cikkben leírjuk, hogy milyen okok miatt alakul ki, mik a tünetei és milyen kezelési módjai vannak.

A szájpenész okai

A szájüregben kis mennyiségben állandóan jelen van ez a gombafajta, ahogyan több más gomba és mikroorganizmus is. Gond akkor van, ha ez a gomba elszaporodik. De milyen okok miatt szaporodhatnak el?

Az alábbi táblázat bemutatja, melyek a leggyakoribb okok gyerekeknél és felnőtteknél

BABÁKNÁL

FELNŐTTEKNÉL

antibiotikum kúra után

antibiotikum kúra után

baktériumflóra felborulása esetén

kivehető műfogsor használata esetén

anyai fertőzöttség (szülés közben átadva)

inhalátor/sópipa nem megfelelő használata

legyengült immunrendszer

kemoterápia után

koraszülöttség

dohányzás

cumi, cumisüveg bevezetése

nem megfelelő szájhigiénia

Cell

kóros szájszárazság következtében

Cell

legyengült immunrendszer

Cell

egészségtelen életvitel következtében

Cell

HIV fertőzöttség

Cell

vitaminhiány (vas, folsav, B12)

Cell

cukorbetegség vagy vérszegénység

A szájpenész tünetei

A szájpenésznek többféle tünete is lehet és könnyű összekeverni más szájüregi betegségekkel, ezért minden esetben érdemes szakember segítségét kérni a diagnózis felállításához.

A szájpenész legtipikusabb tünetei az alábbiak:

  • a nyelven és a szájüreg oldalsó felületén fehéres lerakódás (foltok) melyet nehéz letörölni és alatta piros, akár vérző a nyálkahártya
  • kellemetlen íz érzése
  • ízvesztés
  • begyulladt szájzugok
  • égő érzés a szájban vagy a torokban
  • kellemetlen szájszag
  • babáknál étvágytalanság és nyugtalanság
  • csecsemőknél a fenék kipirosodása

Kisbabáknál előfordul, hogy a gombás fertőzés a pelenkás bőrön is megmutatkozik pelenkakiütés formájában. Ha ezt észleli a szülő, akkor ajánlott a pelenkázófelületet is minden pelenkacsere után fertőtleníteni bababarát szerrel, vagy pedig a fertőzés fennállása alatt eldobható papír pelenkázóalátétet használni.

A szájpenész kezelése

Sok orvos az enyhébb fokú szájpenészre már nem is ajánl semmiféle kezelést, hiszen az magától is elmúlik általában. Ha mégis szükséges a gyógyszeres kezelés, akkor ennek általában 3 lépcsője van:

  1. Gomba ellenes szer ecsetelése: Például a Nystatin nevű szerrel, amely csak helyileg hat, lenyelve nem szívódik fel, így nincs mellékhatása sem.
  2. Ha makacsabb a fertőzés, akkor szükséges lehet egy gombaellenes gyógyszer is – például a Fluconazole – amely a bélrendszerből felszívódva fejti ki hatását.
  3. Ha esetleg ez sem segít, akkor lehetséges, hogy egy ellenállóbb, nem Candida okozta gombásodásról van szó, amihez célzottabb kezelés szükséges. Ezt általában mintavétel után laboratóriumi vizsgálattal állapítják meg.

Szájpenész kezelése házilag

Ha valaki a házi gyógymódokat kedveli, akkor szájpenészre ajánlott natúr joghurtot fogyasztani, hiszen a benne található probiotikumok és természetes baktériumok segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyt a szervezetben. Emellett a grapefruitmag kivonatot tartalmazó cseppek jó alternatívát nyújtanak a gyógyszeres ecsetelők helyett.

Fontos megjegyezni, hogy nem szabad abbahagyni a kezelést amint eltűntek a fehér foltok a szájból, ekkor ugyanis hamar visszatérhet a probléma. Érdemes még néhány napig folytatni a kezelést, hogy biztosan megszűnjenek a gombatelepek a nem látható helyeken is.

Bórax-glycerin - egy elavult kezelési mód

 

Nagymamák, dédik, esetleg idős orvosok még ma is előszeretettel javasolják a mellek szoptatás utáni bóraxos vízzel történő lemosását, akár megelőzésre is. Ez azonban teljesen elavult, de a köztudatban még megmaradt módszer.

A bórax-glycerin ecsetelő, más néven rózsaméz vagy bórsav fokozza a görcsökre való hajlamot, mérgezést, súlyos esetben akár kómát is okozhat. A legtöbb külföldi országban már egyáltalán nem ajánlják a használatát!

A legfrissebb szakmai ajánlások alapján nem javasolt sem szájüregbe, sem mellre, sem pedig bőrre (pelenkakiütésnél) kenve, hiszen mindenhonnan felszívódik és a véráramba kerül.

Csecsemőkori szájpenész szoptatás alatt

Anyatejjel táplált babák esetében gyakran előfordul az első hónapokban, hogy szájpenész alakul ki. Ilyenkor nem kell megijedni, de nagyon körültekintően kell eljárni, hiszen itt könnyen oda-vissza fertőzheti egymást az édesanya és babája. Az anyamellen ugyanis könnyen kialakulhat ugyanolyan gombás fertőzés, mint a szájban. 

Ennek tünetei a következők lehetnek: 

  • nyilalló fájdalom szoptatás közben a mellben,
  • érzékeny, piros mellbimbók,
  • hámlás a bimbók környékén.

Ráadásul a melleket jóval nehezebb fertőtleníteni, mint például a cumisüveget. De ilyenkor sincs ok arra, hogy valaki csak a gombás fertőzés miatt abbahagyja vagy szüneteltesse a szoptatást!

A védőnővel vagy a gyerekorvossal konzultálva egyszerre kell kezelni az anyát és a babát. Fontos tudni, hogy szájpenészes fertőzés alatt a lefejt anyatejet nem szabad elrakni, lefagyasztani, nehogy később felolvasztva a fertőzés újra fellángoljon.

Mivel a gomba okozta fertőzés nagyon könnyen megtapad a különböző felületeken, ezért a kezelés alatt elengedhetetlen a csecsemők szájával vagy a mellel érintkező tárgyak (cumik, cumisüveg, játékok, rágókák, mellszívó, kiskanalak, itató, fogkefe…) folyamatos, gyakori fertőtlenítése.

Egyéb tanácsok szájpenész esetén

 

  • Szénsavas, cukros italok, gyümölcslevek fogyasztásának mellőzése. Ezek akár irritálhatják, csíphetik is a kisebesedett nyálkahártyát. A cukor egyébként is még tovább fokozza a Candida gomba terjedését és szaporodását, ezért érdemes ebben az időszakban édesítés nélküli gyümölcsteát vagy vizet fogyasztani.
  • Erősen sózott, fűszerezett vagy csípős ételek fogyasztásának kerülése. Ezek szintén nem tesznek jót ilyenkor a szájüregnek, hátráltatják a gyógyulási folyamatokat és kellemetlen élményt is okozhatnak.
  • A fokozottabb szájápolással segíthető a gyógyulás. Szájvíz használata ilyenkor még jobban ajánlott (nem alkoholos, mert az nagyon csípheti a sebeket!). Érdemes minden használat előtt és után valamilyen speciális fertőtlenítő folyadékkal fertőtleníteni a fogkefét, a fertőzés elmúlása után pedig ajánlott a fogkefét lecserélni egy újra.
  • Fontos figyelni ebben az időszakban is a megfelelő folyadékpótlásra, akkor is, ha esetleg kellemetlenséget okoz. A száraz, belülről kiszáradt száj csak teret ad a gombák terjedésének. Érdemes langyos vizet vagy teát inni, a hideg italok nem tesznek jót az érzékeny nyálkahártyának.
  • Szoptatás esetén ajánlott a melltartóbetétek, melltartók gyakori cseréje, mert a tejcseppes, meleg, nedves környezet ideális a gombák szaporodásához.
  • Tévhit, hogy az alkohol segíti a gyógyulást. Fertőtlenítő hatása tényleg lehet a nagyon magas alkoholtartalmú, tömény italoknak, de a nyálkahártyát ez csak tovább irritálja és szárítja, ami viszont kifejezetten káros lehet a szájpenész szempontjából.

Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.