Szegfűszeg fogfájásra - Milyen formában és hogyan alkalmazzuk?

A szegfűszeg egy évezredek óta használt gyógynövény, ami többek között a fogfájást is képes csökkenteni. A szegfűszeg latin neve Syzygium aromaticum. A növényt a trópusokon és Madagaszkáron termesztik. Íze kissé kesernyés, enyhén égető és erősen aromás. A növény gyógyászati hatása már évszázadok óta ismert, leginkább fogfájásra és gyulladásra alkalmazták.

Manapság a fájdalom és a probléma azonnali kezelésére gyógyszerhez nyúl az ember vagy valamilyen természetes, otthon is alkalmazható módszerhez folyamodik. Mivel a fogfájás sokszor hirtelen és váratlanul áll be és nem mindig van mód egyből orvoshoz fordulni, jó ha van otthon pár hasznos növény, ami bevethető a fájdalom ellen! 

Szegfűszeg szinte mindenki konyhájában megtalálható, amit a fogfájáson kívül émelygésre, gyulladásos betegségekre, bőrirritációra, stresszre, de még a cukorbetegségre is pozitív hatással van.

Milyen formában alkalmazható a szegfűszeg?

A szegfűszeg alkalmazható

  • egyszerűen a fűszer formájában,
  • olaj formájában,
  • hígított formában, szájvízként, 
  • és krémben, bőrön keresztül.

A fogászati fájdalmakra leginkább az első három módszer ajánlott. Duzzadt fájdalom és gyulladás esetén azonban érdemes lehet krémet vagy olajat is alkalmazni külsőleg.

Hogyan alkalmazzuk a szegfűszeget fogfájásra?

A szegfűszeg fogfájásra való alkalmazása többféleképpen is történhet.

  • A legegyszerűbb, ha magát a szegfűszeget szétrágja a fájó fogakkal. Ezután enyhe zsibbadást fog tapasztalni, ami segít érzésteleníteni a fájdalmas részeket. Pár másodpercig rágja a szegfűszeget, majd köpje ki! A hatóanyagok bejutnak a szervezetbe és csökkentik a gyulladást. Előfordulhat, hogy a fájdalom kellemetlen lehelettel jár, ennek a csökkentésében is segít a szegfűszeg.


  • A szegfűszeg másik alkalmazásának módja, a szegfűszeg olaj, ami szintén kiváló fogfájásra. A szegfűszegolajat gyógyszertárakban lehet beszerezni, különböző százalékos arányban. Attól függően, hogy milyen erősségű olajról van szó, alkalmazható akár közvetlenül a fájó fogakon is, de vízben feloldva, szájvízként öblögetőnek is.

Milyen fogfájdalomra alkalmazható a szegfűszeg?

A fogfájás nagyon sokféle lehet, aminek okát csak szakorvos tudja beazonosítani. A leggyakoribb probléma a fogszuvasodás és ennek fokozódása a foggyulladás, de akár egy rossz harapás is okozhat kellemetlen fájdalmat. 

Ezeken kívül az alábbiak esetében is gyors megoldást jelenthet a szegfűszeg:

Mik az előnyei a szegfűszeg fogfájásra való használatának?

A szegfűszeg egy természetes növény. Sokan nem tudják, de a szegfűszeg rengeteg kozmetikai és drogériai termékben megtalálható, ugyanis antiszeptikus és gyulladáscsökkentő hatása miatt jól alkalmazható krémekben és olajokban is.

Szegfűszeg fogfájásra terhesség alatt

A szegfűszeg előnye még, hogy egyszerűen, a bőrön való alkalmazással kideríthető, hogy okoz-e allergiás reakciót. Ezek után pedig akár terhesség alatt is, külsőleg és belsőleg is alkalmazható.

Az otthon alkalmazott fájdalomcsillapítók hatásosak tudnak lenni, azonban magát a problémát nem oldják meg. A szegfűszeg is rövid ideig megszüntetheti, lezsibbaszthatja a fájdalmas részeket, azonban rövid távon érdemes fogorvoshoz fordulni, aki a problémának megfelelően kezelni tudja az adott területet!


Implantátumra vagy fogsorra van szüksége?


Tudjon meg többet a fogbeültetésről ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.