Mitől alakul ki a foghúzás utáni csonthártyagyulladás

A foghúzás utáni csonthártyagyulladás nagyon ritka betegség, azonban annál komolyabb. A tünetek gyakran összetéveszthetőek a fog eredetű arcüreggyulladással, vagy egy erősebb foggyulladással is. Ha viszont a fájdalom erősödik és a tünetek nem enyhülnek, gyanakodhat, hogy csonthártyagyulladása van. A foghúzás mind az immunrendszer, mind pedig a szájüreg számára stresszes, megterhelő eljárás. A foghúzás utáni csonthártyagyulladás nem megelőzhető, viszont kialakulása után a gyors reagálás és kezelés meghatározó a komplikációk elkerülés végett.


Ahhoz, hogy időben észlelje, ha csonthártyagyulladás alakult ki Önnél, szükséges ismernie a tüneteket. Ezért cikkünkben összeszedtük, hogy milyen panaszok és jelek utalnak a betegség kialakulására és milyen kezelésre számíthat.


A foghúzás utáni csonthártyagyulladás kialakulása


A csonthártyagyulladás kialakulását többnyire bakteriális fertőzések okozzák. Amikor egy fogat eltávolítanak és megnyílik az íny, a vírusok és baktériumok könnyebben bejutnak a szervezetbe. Ráadásul a beavatkozás utáni fájdalom miatt a kezelt terület nehezebben is tisztítható, így a baktériumok gyorsabban el tudnak szaporodni.

A szájüreg és a seb tisztán tartása kulcsfontosságú a csonthártyagyulladás megelőzésében! Ha erős fájdalmat érez, akkor se hanyagolja el szájának és a fogainak tisztítását. A kíméletes fogmosási technikával és egy puha fogkefével ilyenkor is jól megtisztíthatóak a fogak.


A foghúzás utáni csonthártyagyulladás tünetei


A foghúzás utáni csonthártyagyulladásnak van néhány jellegzetes tünete. Ha többet is tapasztal és nemrégiben foghúzáson esett át, valószínű, hogy csonthártyagyulladása alakult ki. A csonthártya fogak felszínét borító tokszerű képződmény, ami a fog belső részeinek védelmében játszik fontos szerepet.


Ha foghúzás után egy gennyes zacskó, azaz tályog alakul ki a fogmederben, akkor beszélhetünk foghúzás utáni csonthártyagyulladásról. A kellemetlen szagú, erős váladékozás biztos jele a betegségnek. Azonban létezik enyhébb lefolyású, úgynevezett száraz csonthártyagyulladás is. Ennél tünetként jelentkezhet a vörös, duzzadt íny, de akár ínyvérzést is tapasztalhat fogmosáskor és étkezéskor. Továbbá a szűnni nem akaró lüktető fájdalom, ami kiterjed az egész állkapocsra és a fej többi részére, amihez alkalmanként láz is társul.


A foghúzás utáni csonthártyagyulladás kezelése


Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, érdemes mielőbb felkeresnie kezelőorvosát. Foghúzás után minden esetben jelentkezik némi fájdalom, de csak szakorvos tudja megállapítani pontosan, hogy a fájdalom természetes, vagy más eredetű. Ezért nagyon fontos részt venni a kontrollvizsgálatokon!


Ha valóban csonthártyagyulladásról van szó, semmiképpen ne próbálja otthoni praktikákkal és népi gyógyászati módszerekkel kezelni, mivel legtöbb esetben ezek csak rontanak a helyzeten. Nem ajánlott ilyenkor sem a sós vizes öblögetés, sem pedig más szájvizek használata.


Kezelés a fogorvosi rendelőben


Ha a szakorvos felállította a diagnózist, akkor megkezdődik a csonthártyagyulladás kezelése a fogorvosi rendelőben. A kezelés két lépésben történik. A páciens antibiotikumot kap, ami segít a szervezetnek leküzdeni a túlszaporodott baktériumokat. Második lépésben pedig a gyulladt terület kezelése következik.

A gyógyulás érdekében ki kell tisztítani a sebet. Ehhez a szakorvos felnyitja a tályogot, eltávolítja a gennyes váladékot, majd fertőtlenítőt fecskendez a sebbe. Sok esetben ezt az eljárást többször is el kell végezni.


A betegség lefolyásának és a kezelések hosszát nagyban befolyásolja, hogy a páciens mikor fordul vele orvoshoz. Ha a gyulladás elhatalmasodik és átterjed más részekre, akkor a tisztítás és fertőtlenítés is több időt és hosszabb kezelést vesz igénybe. Az első kezeléstől számítva általában 1 héten belül teljesen elmúlnak a panaszok. 

Szájüregi fájdalmai vannak?


Tudjon meg többet a fogfájásról ebből a cikkünkből vagy tegye fel kérdéseit kötelezettségek nélkül a lenti gombra kattintva.